cześc nazywam się Piotr i od dziecka choruję na depresję. A moja pasją i pracą jest gotowanie. Specjalizuję sie w kuchni roślinnej.
Wszyscy jemy. Nie wszyscy gotujemy. Niektórym brakuje czasu, innym umiejętności. Wiele osób chce jeśli nie wyeliminować, to ograniczyć jedzenie mięsa ale również (wydaje im się) że brakuje im czasu i umiejętności. I ze ograniczenie mięsa jest drogie.
Otóz wcale nie. Można gotować roślinnie łatwo, szybko, tanio. I przede wszystkim smacznie. Tak naprawdę wystarczy znać parę prostych trików.
Jak to zrobić? O tym właśnie piszę. Nie, że nie zapuszczam się czasem w okolice typu białe grzyby z kasztanami wodnymi stir-fry z sałatą z vinaigrette z syropem z grantów, octem kokosowym i olejem z avocado.
Ale zawodowe gotowanie uczy jak z dostępnych i tanich skaldników zrobic małym nakładem pracy pyszności. W tym co pisze dzielę sie moi doswiadczeniem z zawodowego gotowania, w tym róznymi prostymi sztuczkami i trikami zawodowej kuchni, które ułatwią Ci zycie w domowym gotowaniu
Pisze tez o depresji, jestem zawodowcem chorowania na depresję. Staram sie uświadomić zarówno chorym jak i osobom z ich otoczenia jak niebezpieczna jest to choroba, jak złożone ma przyczyny, różnorodne objawy i ze mimo wszystko z depresją można żyć, można mieć dobre, udane i spełnione życie, i ze to pod wieloma względami chorba taka sama jak inne.
Ten aspekt mojego życia i pisania łączy się też z gotowaniem. Jednym z moich zainteresowań i obszarów o których chce pisać jest wpływ naszej diety na zdrowie również psychiczne. Uwarunkowania ewolucyjne i biologiczne tego co nam smakuje, dlaczego na przykład lubimy słodkie i chrupiące. Również historia kuchni i jej zwiazki z historią społeczną, polityka, kulturą a nawet religią. Wiesz, że pierwszy przepis na zupę pomidorową powstał w Polsce? I to dwieście lat temu? A bigos był początkowo daniem z samego mięsa? Że zwyczaj słodzenia i dodawania mleka do kawy wprowadził, razem z ciasteczkiem Polka-bohater spod Wiednia? O takich ciekawych rzecach, równiez pisze, łacząc to z przepisami na te dania, których dotyczą
Gotowanie to moja praca, pisanie o tym również, żebym mógł te prace wykonywać coraz lepiej, pieniądze są mi potrzebne na
-stojak z lampa LED do kręcenia prezentacji kulinarnych, szkoleń z pokazami gotowania
-nową stronę internetową
-produkty używane do przy tworzeniu przepisów
-różnego rodzaju drobny sprzęt kuchenny taki jak np. frytownica
-opłacanie serwera, domeny itp
-udział w konferencjach, szkoleniach itp.
Jak jeszcze możesz mi pomóc:
-udostępnij link do zbiórki w swoich mediach społecznościowych
-udostępnij mojego bloga, poszczególne wpisy
-śledź moją aktywnosc na fb, instagramie czy youtube
Za to (prócz bez wątpienia zasługi karmicznej) doataniesz wyrazy mojej wdzięczności:
15 zł
podziękowania na stronie i fb (jeżeli chcesz)
i ebook "Vegilia" lub "Vegantynki"
25 zł
oba ebooki.
50 zł
plus ebook "Proste i tanie dania wege do domu i baru". A zanim ebook będzie gotowy, otrzymasz poszczególne przepisy i porady przygotowywane do niego80 zł
90 zł
plus konsultacja kulinarna on line
120 zł
plus wpływ na materiały publikowane na stronie-dostep po zalogowaniu do jeszcze nie opublikowanych materiałów i pomysłów,
160 zł
plus przepis na wybraną potrawę
Uważasz, że ta zbiórka zawiera niedozwolone treści ? Napisz do nas
Załóż darmową zbiórkę pieniędzy dla siebie, swoich bliskich lub potrzebujących!