Tradycja gorzelnicza sięga zatem pierwszej połowy XlX w. Pierwsza gorzelnia wybudowana przy pałacu nie przetrwała do czasów dzisiejszych. Gorzelnia, w której wytwarzany jest surowy spirytus obecnie, została wzniesiona na początku XX wieku (1918r.). Tuz przed drugą wojną świtową rozbudował ją ostatni właściciel majątku Krzysztof Morawski. Potem przyszli Niemcy, po nich władza ludowa, by wreszcie byłe państwowe gospodarstwo przeszło trudne koleje prywatyzacji i przekształceń właścicielskich. Obecnym właścicielem jest Top Farms Wielkopolska Sp. z o.o.
Zbliżając się do Turwi można nadal zobaczyć ślady działalności generała Dezyderego Chłapowskiego, bohatera nie tylko kampanii napoleońskich, ale także najdłuższej wojny, wojny Polaków z pruskim zaborcą. Uprawne pola poprzecinane są pasami drzew i krzewów do dziś chronionych prawem. To właśnie Chłapowski przekonywał, że zadrzewienia Śródpolne sprzyjają rozwojowi intensywnej produkcji rolnej iw naturalny sposób chronią ziemię i uprawy.
Coś dla ciała
Automatyczny elektryczny destylator do wyboru 50l LUB 30l kolumna typu ZIMNE PALCE – REFLUX WEWNĘTRZNY (210cm 8 zimnych palców). Dzięki zastosowaniu sterownika z dwoma sondami praca na tym sprzęcie jest dziecinnie prosta - wystarczy zalać zbiornik i włączyć przycisk start - resztę zrobi za nas sterownik. Jest to świetny sprzęt zaprojektowany w taki sposób aby produkt końcowy był najlepszej jakości (92-95% od początku do końca procesu). Idealny dla klientów, którzy cenią walory smakowe i zapachowe.
Destylator charakteryzuje się wysoką jakością wykonania i dbałością o szczegóły. Cały zestaw jest sprawdzany ciśnieniowo i gotowy do użycia.Tylko u nas otrzymujecie Państwo gwarancje na zakupione destylatory, a do każdego zakupu dołączamy rachunek.
W skład zestawu wchodzi:
1. Beczka KEG wysokość 60cm, 30l wykonana z blachy kwasoodpornej - ocieplona aby wyeliminować straty w energii. W beczce wspawana jest wywijka, sonda na termometr,mufa 3/4'' pod zawór spustowy, oraz mufa 5/4'' pod grzałkę.
2. Kolumna destylacyjna typu ZIMNE PALCE - reflux wewnętrzny, wykonana z rury kwasoodpornej 60,3mm, wysokość 150cm - wyposażona w osiem zimnych palców, dzięki którym produkt końcowy jest najwyższej jakości (92-95% od początku do końca procesu). Kolumna składa się z dwóch elementów dzięki czemu łatwo jest wyciągnąć wypełnienie do czyszczenia.
3. Automatyczny sterownik z dwoma sondami, oraz z zestawem grubych przewodów i wtyczek do podłączenia napięcia i grzałek. Dzięki sterownikowi sprzęt jest praktycznie bez obsługowy - wystarczy zalać zbiornik uruchomić chłodzenie wcisnąć start i można zostawić sprzęt - reszta zrobi się sama włącznie z odcięciem zasilania po zakończeniu destylacji.
3. Dwie grzałki elektryczne kwasoodporne osadzone na kryzie 5/4" o mocy 2000W + 1500W - w sumie 3500W. Do grzałki jest dołączony przewód z wtyczką 1m i osłona zapobiegająca przypadkowemu porażeniu.
5. Duży odstojnik z wspawanym króćcem i wkręconym zaworem. Odstojnik wyłapuje różne frakcję fuzli (związki niepożądane) znacząco poprawiając jakość produktu końcowego.
6. Duża chłodnica wykonana z rury fi60,3 mm, w którą wspawana jest 3m wężownica z rury fi8*1. Dzięki zastosowaniu tak dużej wężownicy oszczędzamy na przepływie wody i zwiększamy wydajność sprzętu
moim marzniem jest posiadanie takiego sprzetu. Nie jestem czlowiekiem duzo pijacym to jest moje hobby taki sprzet to jest cos niesamowitego. Z gory dziekuje za spenianie marzen.
Załóż darmową zbiórkę pieniędzy dla siebie, swoich bliskich lub potrzebujących!