Piekarnia rzemieślnicza w Kłodzku została zalana przez powódź.
Potrzebują mąki do wypieku chleba, około 8 ton mąki na najbliższe tygodnie.
Osobiście byłem w Piekarni Bardo 20 września 2024 roku, zweryfikowałem miejsce (Mickiewicza 1, 57-300 Kłodzko) i poznałem właścicieli oraz ich syna. Bardzo mała, rzemieślnicza piekarnia, która piecze dla przedszkoli, szkół i mieszkańców Kłodzka. Używają wyłącznie mąki naturalnej, chleby rosną na zakwasach, a wypiek jest w piecu opalanym węglem. W piekarni pracuje około 5 osób.
Do piekarni dostało się woda na wysokość 1 metra. Maszyny zalane (potrzeba czasu, aby je uruchomić), mąką zawilgocona (do wyrzucenia) , od kilku dni sprzątają i końca nie widać. Planowane uruchomienie piekarni w okolicach 25 września.
Zbieram pieniądze wyłącznie na mąkę, gdyż dzięki niej Piekarnia Bardo będzie mogła szybko zacząć piec chleba . Więcej o nich na facebook.
Mąka zakupię w młynie rzemieślniczym Młyn Dobra koło Wrocławia i będzie dostarczana systematycznie do tej piekarni, na bieżąco po 1000-1500 kg na raz. Młyn Dobra to rzemieślniczy młyn z lat 30 XX wieku, obsługiwany przez NadMłynarza Irenusza Grele , który mieli mąkę bez polepszaczy, bez dodatków chemicznych i tradycyjny sposób. Nic lepszego nie ma w okolicy. Więcej o nich na facebook.
Mąka kupie legalnie, na faktury, które przedstawię na zakończenie zbiórki. Młyn Dobra zaoferował , że ZA DARMO będzie dostarczał mąkę własnym transportem (około 120 km w jedną stronę), czyli będzie około 6 dostaw.
Dodatkowo w Poznaniu chcę wypiekać chleby cegiełki z archaicznego żyta Krzyca , które będzie można "kupić" w sklepach Czarny Chleb za 20 zł. Chciałbym też namówić inne piekarnie rzemieślnicze w Polsce , aby wypiekly podobne cegiełki i wpłacili pieniądze tutaj. Proszę o kontakt przez e-mail.
Planuje też wydrukować kartki pocztowe/cegiełki za 10 zł z fotografią “Chleb i woda". Szukam drukarni, która zgodzi się to zrobić za darmo.
Ważne liczby:
1 chleb to około 300-400 gr mąki
koszt mąki dla jednego chleba to około 1 zł
8000 kg mąki to 24.000 chlebów
mąki powinno wystarczyć piekarni na 8-10 tygodni, czyli to pozwoli im przetrwać najtrudniejszy czas
Jacek Polewski - Fundacja Polewski
Fotografia wykorzystana za nieodpłatną zgodą. Chleb i woda, Wrocław, 14 lipca 1997.Andrzej Iwańczuk/REPORTER
Twoje słowa mają moc pomagania! Wpłać darowiznę i przekaż kilka słów wsparcia 🤲
Uważasz, że ta zbiórka zawiera niedozwolone treści ? Napisz do nas
Załóż darmową zbiórkę pieniędzy dla siebie, swoich bliskich lub potrzebujących!
Wpłata nie jest możliwa po końcu zbiórki.
Zrób jeszcze jeden mały krok.
Nawet 1 zł może pomóc!
Anonimowy Darczyńca
Niesamowita akcja!